Monday, May 18, 2009

berita buruk untuk pengguna tmnet

wondering,betul ke tidak..kami nak kepastian!!

B
ermula dari bulan MEI 2009, TMnet Streamyx telah menyempitkan jalur lebarnya. Semua nombor IP terlibat. Hanya nombor IP yang bermula dengan 60.48.XXX.XXX sahaja yang berkelajuan seperti biasa.

Jika anda menggunakan router bagi mendail nombor ini, anda memerlukan paling kurang 10 minit (itu pun jika anda bernasib baik).

Mengikut sumber-sumber yang boleh dipercayai, TMnet Streamyx melakukan ini semua bagi menghadkan penggunaan Internet di kalangan orang biasa agar mereka kembali kepada media lama iaitulah TV dan radio (yang semua orang tahu ia dipantau oleh kerajaan).

Media baru seperti SMS, MMS dan Internet dilaporkan telah menggugat keuntungan syarikat siaran televisyen besar seperti Media Prima dan juga menggugat politik Barisan Nasional. Mereka semakin kehilangan penonton dan juga para pengiklan yang menjadi tunjang syarikat mereka. Kerajaan Barisan Nasional pula semakin kehilangan para penyokong. Jika anda tidak percaya, sila rujuk video di bawah:-

tekan sini:


Lantaran dari itu, janganlah anda hairan mengapa talian 1-300 TMnet Streamyx sering sibuk. Mereka dihujani dengan aduan sama dan tiada apa yang boleh pekerja mereka lakukan.

Mereka hanya menjalankan tugas. Mereka ibarat polis yang menerima arahan daripada Perdana Menteri. TMnet juga terpaksa menggaji pekerja yang bodoh dan jujur bagi menjayakan projek kotor kerajaan ini. Ini juga, telah mengakibatkan bilangan pekerja mereka menjadi sedikit sehingga membuatkan anda terpaksa menunggu lama, menanti skrip klasik yang tersusun dari kakitangan TMnet ini.

Ramai kakitangan yang berpengalaman di TMnet telah berhenti dan ada yang bekerja dengan syarikat jalur lebar yang lain, di dalam dan di luar negara.

Johan Jaafar selaku orang nombor satu Media Prima yang baru, jelas sekali kekurangan idea bagaimana untuk memenangi hati penonton dan pengiklan serta mengelak bersekongkol dengan kerajaan Barisan Nasional.

Sekatan sistematik yang tersembunyi ke atas Internet kita ini, bukan sahaja menyusahkan para penulis blog, tetapi juga syarikat kecil dan besar yang berasaskan Internet. Jika syarikat anda selalu menggunakan Internet bagi tujuan emel atau pun sebagai alat komunikasi (Skype, MSN, YM dan lain-lain) syarikat anda juga akan turut berada di dalam masalah yang sama.

Harap maklum.

taken from : hanief.blogspot.com

7 comments:

ali88 said...

tenet ak mantap.islamic ag.
time ngorib tenet akn dputuskn tuk bui plue org ISLAM solat.
sapa isya bru beransur pulih & laju blik.TE DATA is the best..
the ISLAMIC tenet...
xtau la 2 meme niat dio ko dop.
juz sangko baik je la.
kdg2 tension gk coz kdg2 lepas asar dah sloww...

cathenclox said...

tu tmpt mung..tmpt aku laen.. patot la tenet maken lamo maken slow..rupe2nye dah disempitkan taliannya..cane la nak maju negara gini..
ini namanye cyber crime! ish!!!!

Portgas .D. Ace said...

nasib baek ak pki brdband..
wakaka~

cathenclox said...

xaci...aso nk tuka broadband la.. wimax ok op?

ali88 said...

hk mano plg muroh?

cathenclox said...

wimax kot..tp kat malaysia xmeluas lagi..dia still baru and coverage xmeluas lagi..tp kalu ramai permintaan,insyallah laju jugop..

Baby said...

huh !!! bior betol...
adehhh.. x suka laaa..
dh la nk guna byk kat tenet..
hishh.. mengong tol TM pi ikut ajewww..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails