Thursday, July 9, 2009

Dr.Fadhilah Kamsah menulis ...

Assalammualaikum. .....
Masa saya kecik-kecik dulu,mak selalu sangat suruh saya habiskan
belen-belen( sisa-sisa) nasik yang dia makan ...dan pagi-pagi sebelum pergi
sekolah,mak akan tuangkan air teh untuk saya minum itu dan macam
biasa,mesti ada sikit belen ... tapi taklah everytime secara puratanya
seminggu sekali mesti ada mak suruh buat macam itu .
Dan sampailah saya dah besar panjang nie pun situasi ni still berjalan
....either belen makanan mak atau abah ... tapi kalau belen makanan
anak-anak memang jadi satu kepantangan bagi mak atau abah untuk habiskan...
kami kena habiskan sendiri atau akan dihabiskan oleh adik beradik yang lain
... sama ada kami perasan atau tidak ....so satu hari itu tergerak nak
tanya pasal isu ini kat mak ...
Akhirnya mak dedahkan bahawa memang purposely, dia buat macam itu sebab itu
petua yang dia dapat dari arwah mak mentua dia sendiri ...arwah tok
perempuan kami lah sebelah abah ...mak kata,supaya hati anak-anak sentiasa
melekat kat mak bapak...dan saya sendiri akui kesannya .....makin umur kita
meningkat,hati kita senantiasa belas tengok mak bapak kita yang makin tua
itu...
Kalau kena marah ke kena tengking ke memang kami adik beradik diam
membisu..jer lah mananya nak menjawab balik memang tak dak walaupun kita
tahu yang kita betul dan mak pesan,dah ada anak sendiri
esok...jangan sekali-kali makan lebihan makanan anak... sajalah ceritanya ...dan mak kata
jugak, pagi-pagi jumaat masa dia bancuh air untuk kami semua,dia akan
selawat 3 x dan berdoa semoga kami selamat pergi dan selamat balik ...dan
guru saya pesan, antara kesan terbesar bagi ibu bapa yang tidak menunaikan
solat maghrib ialah,mereka- mereka ini akan Allah cabut rasa hormat anak
terhadap mereka ... solat berjemaahlah dengan anak-anak tiap kali waktu
maghrib ... kalau ada lebih dari sorang anak,suruh sorang azan dan sorang
Qiam ... kemudian berganti-ganti bacakan doa lepas solat.. ini yang kami
sekeluarga amalkan sampai sekarang ...
Saya personally memang cukup malu kalau tak sempat solat jemaah maghrib
dengan mak abah secara praktiknya,inilah yang paling paling paling berkesan
sekali ....tak caya try buat ...solat jamaah dengan anak-anak tiap kali
maghrib .... dapat semua waktu lagi baik ...sangat besar
'rahsia' dan peranan dapur rupa-rupanya. ..dan jugak kesan solat jamaah walau hanya bagi
waktu maghrib.
"Apabila kita kejar dunia,dunia akan lari; tetapi apabila kita kejar
akhirat, dunia akan mengejar kita". Just ambil iktibar untuk mendidik
diri & family.Usia dunia sudah terlalu hampir ke penghujungnya, terlalu!
So,it's good if we can remind each other because in Rasulullah's last
sermon,baginda pun did mention that all those who listen to him (on shall pass on his words to others,and those to others again; and may the last
ones understand his words better than those who listen to him directly... Yang baik datang dari Allah & yang kurang itu is from my weaknesses.
Do impart this knowledge; you'll lose =othing. Wallahu A'lam... Terima
Kasih,

DAH ABIS BACA TU FORWARDLAH PD KEKAWAN YG MUNGKIN ADA YANG BELUM TAHU PUN
DAPAT PAHALA GAK..

2 comments:

SaRaH NoRDiN said...

ooo penah baca ni..dlu ada org foward email ..
huhuhh

cathenclox said...

ade org forward jugak..nk kongsi2 la ngan sesape yg xpna bace ag..hehek

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails