Sunday, October 25, 2009

Pandangan Masyarakat Facebook Tentang Kerjaya Jururawat


ini thesis yg aku akan buat bila master kelak.. xpon pHd.. xpon atas lagi dari phd.. xpon lagi2 atas dari phd.. xpon... xpon xkan disambung blajar nyer..sampai degree pon mujo..ehehehe rezeki masing2.. hehe

aku ada keluarkan status kenapa org suka/xsuka kerjaya nurse di facebook satu masa dahulu ( i mean, not the jaafar tonggeks time LOL)

ramai di kalangan mereka berpendapat sedemikian..
  1. aku xsuka nurse sbb dia bekeng! (garang)
  2. nurse xpandai inject patient.. abes bengkak tangan aku time aku masuk ward dulu.
  3. nurse xbuat nursing process..abes pressure ulcer blkg aku.
  4. tp aku suka gak nurse sbb dorg kiut2,comel..tmbh2 student nurse.
  5. i like..
  6. aku suka nurse sbb rajin tp xsuka sbb bekeng( garang).
  7. saya suka nurse!! 
  8. bekeng...bekeng..
  9. student nurse sosial nak mampos!

kebanyakan mereka berpendapat nurse adalah garang..
menurut aku pulak, nurse garang itu bersebab.. antara punca yang aku rasakan betul kenapa mereka jadi garang iaitu:
kalau syif pagi, semua kerja ( passing report, bed making, vital signs, medications,) mesti dibereskan sebelum doktor round ward.. bayangkan kul 7 masuk kerja, kul 8 doktor da round ward.. agk2,sempat x? satu syif dalam satu ward cuma ada 4 orang gitu je.. lu pikir la sendiri!
tp ada yg pertikaikan,...
  1. duty roster kan ada? 
  2. dah tu keje nurse, buat je la..
  3. kalau xnak buat kerja, nape dulu amek misi?
  4. nurse taw nak bebel kat patient aje..

aku sebagai student nurse rase pedih jugak dengar keluhan org2 luar begini.. even kami student da rasa buat yg terbaik bila praktikal di hospital2 pon, tetap dengar jugak ngomelan dari misi2 tertentu.. bukan semua yg garang..ada yg baik.. yg memahami student2 cam kami ni..

nak taw ape yg speselnye ada pada profession kejururawatan ni? jum..aku citer.. pengalaman sendiri ni..haha
  1. masa praktikal,masa tuk kita praktiskan apa yg telah kita belajar sepanjang semester.. best3x
  2. dapat belajar tips2 dari jururawat2 yang lagi berpengalaman dari kita yg xterlatih ag ni..
  3. dapat rasa sendiri suasana kerja di ward.. rase bertanggungjawab gitu..
  4. satu profession yg mencabar yg memerlukan critical thinking.. susa nk prektis.. musti jadi gubra..
  5. dapat kenal tempat org.. maksud aku, satu2 hospital,laen sistemnya..
  6. yg paling best, nursing is the noble work.. wawawawa..
ade kawan aku cakap,student nurse ni sosial.. betul ke?!
well, aku rase semua bidang ada la budak2 yg nakal gini ni.. so,xleh nk salahkan nurse sosial lak.. yg sosial kearah kebaikan xpela.. maksud aku, bersosial tuk menambah ilmu.. kalau xde sosial life, idop penuh kemurungan la..ye x? xde kawan tuk mengadu, berkongsi idea.. hehe

tp ade sesetengah berpersepsi begini..
sosial itu kehidupan yg bebas.. uih! budak pompuan bebas bergaul dengan lelaki (bebas sebebas bebas nya.. korg phm2 kan la), lelaki bebas bergaul ngan pompuan.. aik..bukan sama ke tu? ahahah ape2 je la.. yg penting membawa ke arah negative.. bila org tgk aje, musti org akan berpikir, "ish3.. budak2 zaman skrg.."

ok,berbalik kepada menu utama.. mcm nk order makanan aje.. (ish3.. cafe world aku!!)

ada dikalangan nurse yang sudah terlatih malas dan tahu membebel sahaja.. ini aku xkata, tp kebanyakan org berpendapat sedemikian..


yg setahu aku la, nurse tu nampak malas dan garang bertempat .. superficial aje.. mungkin, time korang(pesakit ataupun waris pesakit) nampak mereka dalam keadaan demikian sewaktu dorg tgh penat bekerja..time dorg rehat ker..
ada pepatah omputih berbunyi, dont judge book by its cover..
kita xboleh judge nurse tu pemalas, garang melalui sekali imbas sahaja..  mereka mempunyai sebab kenapa mereka jadi gitu.. tp kalau aku,aku kate nurse tu xproffesional je la.. itu aje..

sukarnye mahu menceburi bidang ini.. tapi sekali sudah terjebak,pergh.. tak mahu tukar bidang lagi!

kesimpulan dari thesis yg xrasmi saya ini, terdapat pros dan cons nye apabila mahu memilih bidang yg diceburi.. nak kata salah,xkata pon salah..


Photobucket

6 comments:

violetless said...

wahahaha...ada yang tergolak aku baca..ada yang bt aku pikr..

aku nya pengalamn, misi garang weh..dia tampar tangan aku sikit nya sakit nak cari urat pastu marah aku sbb urat tak kua..ada ke ptt aku dimarah sbb urat tak kuar..huhuhuhuh...

satu lagik masa aku nak kena injek misi bg aku cekelat weh wpon aku da tua bangka masa tu..weheheh..

ko tu da jadik nurse tu jgn cengil(bekeng) tau..mintak2 la hg posting kat penang...leh aku p injek ari2..hahahah...

Anike MK said...

kalu nurse yang cun lembut je layan aku masa masuk wad dulu...

santun giler sapu ubat kat tangan..
layan aku mcm balak dia, nasib baiklah aku tak de perasan cinta time tu..maklumlh belum baligh.hee...

*konklusimya, aku suka nurse yg cun.ha3!

si laut mati said...

nak komen tapi x tau nak tulis apa. jadi bes gak citer niey...bye.....

cathenclox said...

@violet
hahaha padan muka kau..sape suh urat ko nyorok time misi nk injek..ngahahah rasakan!! ki ki ki
coklat? da ko tu cam budak2..musti ar dia kasi cokelat..takot ko nangis tgk jarum..haha best ar injek org.. satu kepuasan..hi hihi

@kimi
included!!! ahak~

@laut mati
ler.. tp ko komen gak kan.. credit 2 u..haha

Atie said...

tulun tambah pandangan saya ni...
misi2 bekeng ni berani marah ke ore sakit jer. kalu ore tak sakit mana dia berani...wakakaka

hondacity said...

memang pun misi banyak mulut lebih jer
asik nak bising and bebel
tak semua begitu...tp kebanyakan la

minta KKM bg nurse kursus cara2 berhadapan dengan pelanggan secara profesional

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails