Saturday, August 29, 2009

Org Tua Memang Begitu...

Assalamualaikum warahmatullahi wabarokatuh..

bertemu kita pada kali ini dengan tajuk nye, Org Tua Memang Begitu..

alkisahnye, aku dan family iaitu malin,ma dan ipah berangkatlah ke Masjid Telipot tuk menunaikan solat isyak dan terawikh di sana.. niat yg suci murni adabi gitu.. hihik (ala,baru je nk siyes..da wat lawak da..)

tibalah waktu tarawikh yg dinanti2 kan.. abes rakaat kedua,adik aku malin ni meragam perut.. haiss.. aku suh la dia gi toilet..dia ckp tataw toilet katne.. alih2,ma aku suh aku temankan malin ke sana.. aku pon pegi la cepat2 memandangkan org len nk teruskan smyg..yela..nk lalu celah2 org,time org smyg,mustila nk cepat2 kan.. takut mengganggu dorg smyg plak..xkusyuk lak nnt..

lame tu,xlame jugak adik aku ni 'uk uk' (buang air besau),terlepas 2 rakaat la tadi..cepat2 rush dari toilet ke dalam masjid.. masuk pon time org ngah bace doa..terus smpai kat tmpt aku smyg td,cepat2 kai kaen smyg.. mase tu,aku nmpk la makcik syadid ni tgh cakap2 sesuatu ngan bini tarmizi (erm..tarmizi ni slalu ganti abah aku time abah aku cuti) sambil menunjukkan dua jari (seakan-akan buat peace gitu) ke arah bini si tarmizi ni.. pastu makcik syadid ni jenguk2 blkg wat muka protes.. adoi! aku ckp kat malin, "lin,mokcik depey tuh maroh mung.."

pastu mase rakaat ke 8, si makcik ni bangun lepas abes baca doa.. dia cakap kat aku ngan malin, "jgn banyak gerak2 la.. org blkg xselesa menengoknye.. xleh duk diam.. kalau nk bising2,pegi duk blkg tu..jgn smyg kt depan."

wow! a big question mark di situ.. sound aku dengan kuatnye di dalam masjid.. yg ramai org itu.. padahal dia berada dihadapan aku je.. (aku di saff ke dua..makcik tu saff hadapan..) kalau betul2 aku wat silap,cakap la elok2..ape motif tante bercakap demikian? tunjuk power la?

lagi satu,cane dia tahu aku ngan adik aku ni byk gerak2? tu yg aku xpaham tu.. org blkg rilek je,yg depan lak terasa..ada mata extra ke kat blkg tu?

aku rase berpunca dari malin ni selak dianye telekung smyg..yela,panas kan? memandangkan dia(makcik syadid) telah mengalihkan kipas kearahnye,almost smue kipas okey? kipas stand 2, kipas dinding 1, kipas syiling satu.. mane xsejuk,dowh! kami kat blkg ni retak menanti belah.. mmg panas sgt.. myb dimata makcik syadid tu,itu perbuatan xsenonoh kot..

tapi Allah itu maha Mengasihi .. selang beberapa rakaat,time baca doa,makcik syadid ni santai aje berbual ngan membe dia kat tepi..gurau senda lak.. huishH! ini sudah melampau..adakah dia terlupa akan amarahny pd kami td? pening pale den melihat gelagat2 org lupa diri..

bermula selepas adegan dimarahi,setiap kali time benti baca doa, aku akan sebut syadid kuat2..tp xde la kuat sgt pon..cukup tuk makcik tu dengar je lah.. hehek

mase dah tamat witir,aku saje je tny malin.. "eh,bulih kecek doh ke? takut kene duk senyap lagi la"
"uish! bulih doh..bulih dooh nas~"

tp aku tataw la makcik syadid tu dengar ke x..ekeke..kalo dia dengar,bagos la.. hahaha

jgn igt,anda slalu dtg masjid tu,anda geng tadarus perempuan,anda berpangkat datin seri,toh puan bla3, bukan bermakna anda ada kuasa tuk memarahi org2.. tindakan anda tadi membuatkan ramai anak2 muda takmo gi smyg tarawikh kalo ade org2 tua spt anda di masjid.. percayalah! ini bukan celcom okey? celcom boleh la..kuasa ditangan anda!

abe cakap, "org tua bodo gitu ar...." hhuhu tp xsemua bodo gitu.. yg xsedar diri aje..kan?

ma ckp lagi,kalau atin betul2 rasa teraniaya,serahlah kat Allah.. Allah pasti membantu hamba2nya yg teraniaya.. ecece.. ma bekap aku.. haha

mmg rasa teraniaya pon..jatuh aku nye maruah.. kalu bukan status aku anak bilal di masjid itu, dah lame aku sound depan2 dia..seb baik ade lagi sekelumit respek kat makcik syadid tu..

ok lah,,pnjg berceloteh..mau tido dulu.. smg esok,aku tidak lagi berada di blkg makcik syadid itu..menyampah!

celoteh dalam versi kelantan, sila tekan dgmbo beruk itu.

p/s: syadid bermksud sangat2 atau over..

8 comments:

violetless said...

ish2...aku lempang sedas ja..macam berani je kan??hahahah...ala hg cakap penang sama dia baru dia tau...hahahah...

Rerakun said...

mungkin makcik itu bermata alien

cathenclox said...

@violet
tu la pasal..tunggu malam ni..nmpk aje dia duk gurau senda,aku nk sound balek.. igt aku xbrani ker? huh!

@opa
hahaah..nakal opa ni.. xla..dia mata 4 jer..sbb tu leh nmpk dari blkg ckali!

+betterSINGLE+ said...

hahahaha xboley blah...
klu gtu mu soh de je dok dpn..pastu mu perati de,klu de grak mu sound de plk.

Cerk Leng said...

klu bo budok beleh staro kto ni mano buleh dok depe.
klu kt sejid ni,
saf depe,sep dy ni cop doh.xleh la kto ni bo mri sejid bule poso jah...kwang3.


moral:xnk pgi Telipot lg.study kt rumah.dpt ilmu,dpt pahala gk

PMR is around the corner.

cathenclox said...

@sciatic
tgk kadaan.. maleh gak nk pegi masjid tu.. tarawikh kat umah pon jadi la.. janj tarawikh.. dari pegi sane,xkusyuk tawadduk,wat mende.. tgk muka makcik syadid luak la..

@che lin
keh3.. ngajuk gitumo nas.. mai la kito gi..kito ngeno ke mokcik syadid tu balek.. deh deh?

lolita said...

oloh3 mayey terawih pon nk bbaloh.
bia la mokcik2 tu dia segho pahalo dia cukuk doh kali
he he he

cathenclox said...

hoo...berat nge pahalo la tuh... sengoti..xnipu..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails