Monday, January 3, 2011

kesinoniman Celcom dan kehilangan kredit


celcom : salah satu servis provider telekomunikasi kat malaysia ni.

kenapa aku cakap sinonim nye celcom dengan kes hilang kredit ni?

haa... aku ada 2x pengalaman ngeri ini..
kira agak misteri walaupun expected.. o well~

kejadian pertama semasa aku praktikal di hospital tanah merah. 
lepas balik kerja,aku topup la. kredit dah nazak mase tu.
pastu,aku gune la cket kredit tu wat msg opa..
nk di jadikan citer, 2jam kendian,aku nk kol ma aku.
yela..tido mati,sampai xdengar org kol..hihik
tetibe xdapat.
pastu dpt msg dari celcom 400 kot.. yg kate unsufficient credit bla3..
aik..kehairanan lah aku.. 
terus aku taip *124# utk semak baki kredit.
alangkah terkejutnya aku bila tgk baki kredit aku RM0.04!
terus aku kol celcom center 1111.
rejim ejen celcom tu mendengarlah permasalahan aku ni.
dia semak2,dalam rekod,aku "internet browsing"
bile mase la plak aku internet browsing gune enset..
xpenah lagi aku wat gitu.
tmbh2 enset mmg slalu lock,if xgune.
ejen tu tny,aku pakai enset ape.
eh..tetibe...!
boleh plak dia kate enset aku ade virus..
hoho gelak santa aku time tu.
dah la xpna browsing, virus nk masuk celah mana?
aku tny, brape hengget abis kredit aku wat web browsing tu.
ejen tu cakap dalam rm4.
aku ckp la kredit aku hilang rm8!
pastu dia semak lagi skali,dan dan cakap rm8 plak.
mmg nk kene luku! ish.
aku cakap,aku nk buat report. sbb nk balik kredit aku almost rm8 yg hilang.
ejen tu ckp, kalau buat report pon,org yg bhgn amek report tu xkn layan kes aku sbb dalam rekod dah ada web browsing.
eh..eh.. xkasi plak..
bersungguh2 dia meyakinkan aku bahawa kalo report,org xkan amek tindakan.
aku nangis2 la pastu. membe2 menenangkan aku..

ok.tamat peristiwa pertama.

senggang sebulan kot lepas dari peristiwa pertama,
it happen again!
masa tu,aku praktikal kat hospital gerik.
jalan cerita lebih kurang sama, baru lepas topup, kredit hilang dalam waktu sama jugak.
aku mase tu xpasan kredit hilang nih. 
yela..takat msg, xjejas sgt kredit.
tp bila nk kol je xdapat.
ish! macam aku citer kat atas tu..
terus aku kol la ejen tu,citer sume2.
macam biase, web browsing la jawapan depa.
aku ngamuk2 la.
terus ejen tu ckp, buat report.
mase tu la konflik cket.
ejen yg sblm ni ckp,xleh wat report.
ejen yg skrg lak,suh wat report.
aku pon ape lagi,wat je la report.
dia suh tunggu dalam masa 24H ke 48H..aku konpius..
biase 48H kan? what ever.
ejen yg skrg ni pesan,lain kali amek no ejen,senang dorg nk trace..
aku mengiyakan aje.. 
aku kol selepas 48H, dorg ckp,report telah dibuat.
tunggu masa 3hari bekerja tuk disiasat.
alhamdulillah, kredit aku berjaya dikembalikan utk peristiwa kedua.

masa sblm dapat balik kredit tu,aku berkira2 nk tuka srvis provider.
samada digi ataupun maxis.
opa lak ckp pakai digi buddy tu. 
aku xkesah mana2,janji xde ilg2 kredit.

myb rezeki aku masih ag ngan celcom.
ye ar.. nk tolong org melayu kita ni.
tp melayu kita ni la yg dajalkan sama2 melayu.
sabar je~~

pesanan aku,
bila nk call celcom center, mintak no ejen. kasi dorg kecut sikit.
dan tunjuk kita ni educated.
baru dorg xbrani nk downkn kita.
pastu, ckp macam nk mengugut dorg cket.. hahaha

p/s: kaya lah celcom macam ni.. pergi Makkah balik hari! 


Photobucket

2 comments:

lolita said...

ish3.. bahaya nih.pahni nk cek balance sokmo lah

cathenclox said...

tu yg sepatotnye..
yg mencuri ni pon,dikalangan mereka jugok.
sbb dorg leh masuk acc kito anytime.
huh!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails