Wednesday, July 29, 2009

La Tahzan... (jangan bersedih...)

assalamualaikum...

arini,aku nak story cket pasal aku nye bad day.. biasenye,org len,bila dia ada bad day,good day dia akan menyusul pule.. tp aku x...

arini ari rabu bersamaan 29 july 2009.. cantik kan tarikh tu.. tp,walau secantik mane pon tarikh itu,ia totap merupakan ari yg malang bagiku... sob..

mase tu jam 1140 tgh ari,aku dan ain bergegas la nk ke kelas cik firdaus..kelas dia kul 12.. tp si onye lak cakap,awal lagi.. ktorg gesa la dia cepat2..akhirnya 1145,bertolak la aku ke kelas menaiki kereta..

mase nak sampai selekoh,aku nampak cam JPJ..kecoh la lam kete sbb aku xbawak aku nye purse.. alih2,pakcik jage lalulintas sbb kerja2 pembaikan TM.. lega jap ati..tapi,alangkah masinnye mulut aku bila jpj betul2 ada di selekoh itu.. uwaa...tidakkk..

tp aku buat muka slumber aje,cam biasa.. taktik lapuk la,wat muka matured gitu.. jpj kasi signal suh teruskan kete aku,da lega da lam ati..alih2,jpj tu tundukkan cket kpale dia,tgk aku punye road tax.. dia tahan kete.. aku cuak nih.. ok,dialog dibawah..

jpj: lesen,cik?
aku: alamak,ncik,saya tertinggal kat dorm la lesen..(muka senyum kelat time nih)
jpj:berat sangat ke lesen awak tu? brape kilo? saya rase lesen tu lagi ringan dari IC..
aku: hmmm (senyum air longkang dah mase nih)
jpj:xpelah,bak IC.

aku mase ni tny ain,ain pon xbawak IC,onye pon same..

aku: aduh ncik,IC ngan lesen dalam purse saya,tertinggal gak nih.. macam mane ni ncik..
jpj:pegi parking kete tepi..cepat..

duk jap je,datang jpj pangkat rendah, bertanyakan sal lesen aku..alih2,yg tahan aku mula2 td,suh aku gi amek lesen aku kat asrama,dgn syarat,tinggalkan si ain dan onye kat kete jpj tu.. nak xnak,terpaksa la aku pegi amek lesen kat asrama..

pas amek,aku kasi la lesen aku kat jpj yg thn aku mula2 td tu.. dia proceed aku nye lesen kat sorg ag,suh kompaun.. pastu,mase tunggu kompaun siap, si jpj2 semua tu kene kan ktorg.. dia cakap,kete kene sita sbb road tax dah 2 bulan mati.. adeshh.. pastu,aku nye lesen kene gantung la,macam2 la..

aku kol abah aku,tny sal road tax..alih2,aku pulak yg kene marah..sedih giler aku mase tu.. macam la salah aku sorg.. aku mane tahu menahu pasal road tax kete tu sbb aritu,dia ada kalut2 pasal road tax..aku igt,road tax kete aku la ..rupe2nye,yg dia kalut2 dulu tu time nk bayar road tax muto.. dia bebel2 kat aku,tp aku pekak kan tinger aje.. ain ngan onye tenangkan aku.. aku time jpj saman tu,aku nye pressure bese2 aje.. bila abah aku bebel gitu,terus sampai maximum..

mase tu,dalam kelas cik firdaus,abah aku kol lagi..aku angkat la..aku igtkan dia nak cakap sumthing yg melegakan ati aku contohnye,"abah dah bayar road tax tu,cume lupe kasi atin", ker,tp ape yg aku dapat potpet2 darinya.. tensen ya amat..dah ar kelas bahasa malaysia, tgh ajo cakap bahasa sopan,aku dalam ati dah mencarut2 da time tu..aku off hp time tu..

kul 230,kelas bahasa arab pulak.. mase tu dah dekat nak abes kelas dah.. abah aku kol (masa ni dah on balik hp),dia marah2 ag,dia tny kelas abes kul bape,dia nak amek surat kompaun tu dari aku.. aku cakap la yg aku nak balik umah,so xyah la susa2 datang kolej aku..pastu aku xbape dgr dia bebel ape,then dia letak hp tu..adoiyaii

dalam 15 menet pastu,kelas aku da abes,abah aku kol lagik..dia cakap,dia da sampai kolej aku da.. dia nak amek surat kompaun tu.. aku pon pegi la kat kete dia.. dalam kpale dah susun ayat kaw2 nih..alih2,dia xmarah pon.. dia tny cane perkara itu boleh brlaku.then dia pass kan road tax baru kat aku.. pastu dia balik umah.. aku nye marah kat abah terus ilang..lega ati..

pas anto ain dan onye ke bandar (dorg nak balik kampung malam ni) dalam kul 5 td,aku gi amek malin pulak,then terus balik ke umah sbb esok aku nye kelas mmg xde..

sampai umah,ttbe2 abah aku bebel kat aku ..aku pelik la..td dia xbebel pon mase kat kolej,alih2,kat umah,nak potpet2.. dia cakap aku ni xpandai pakai kete,macam maknga la,...
aku senyap aje time tu.. mase tu ngah makan murtabak yg aku beli kat tepi jalan sblm balik umah..

sedih taw,aku mati2 igt abah xmarah aku ag.. aku bangun dari kusi,aku cakap kat abah, "ye la,atin je la yg salah.. atin je yg maknga.." pastu aku teros masuk bilik..nangis...xtahan,dowh.. aku pon punye ati dan perasaan jugak.. bukan aku sorg je pengguna kereta tu..dia pon guna jugak..tp,at last,aku jugak yg dipersalahkan...

ma cakap,abah lupe nak barukan road tax tu..aku tahu,ma bekap aku..sbb ma sendiri pon xpasan road tax tu da mati sebenarnye..

tp xpelah..dah nasib aku.. bak kata abah,aku sorg je yg wat perangai macam ni bila dapat kereta..
ttbe nak dengar lagu perfect dari simple plan...

la tahzan,ami..la tahzan...

4 comments:

sciatic said...

harap bersabar ye...

cathenclox said...

mekasih..

lolita said...

olololo...cekat x pehe lagi abah tu..
sabar2 jelaa
dio tensen tu

cathenclox said...

tensen2 pon,aku sokmo la hok keno maroh..mugo hok palim besar etep..doh la kelik dumoh jare2 lonih..

huahuahauhua

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails